Werknemers bereid minder loon te krijgen in ruil voor meer flexibiliteit
Onderzoek: People at Work 2022: A Global Workforce View
Twee derde van de wereldwijde beroepsbevolking (64%) heeft al gezocht, of zou overwegen te zoeken, naar een andere baan als hun werkgever erop zou staan dat ze weer voltijds op kantoor zouden moeten gaan werken. Dit blijkt uit het recente onderzoek van wereldmarktleider ADP (HR services): ‘People at Work 2022: A Global Workforce View’.
Echter, voor die werkgevers die flexibiliteit kunnen bieden in waar het werk wordt uitgevoerd, zijn er aanwijzingen dat werknemers het niet alleen waarderen, maar ook dat ze bereid zouden zijn om compromissen te sluiten voor die flexibiliteit. Meer dan de helft (52%) zegt dat ze een gemiddelde loonsverlaging van 11% zouden accepteren in ruil voor de garantie op hybride, flexibel werken.
Betere kwaliteit van leven, minder reistijd en misschien zelfs verhuizen naar een goedkopere locatie zijn hiervoor de redenen. Een migratie die feitelijk al een tijd aan de gang is.
Wereldwijd heeft meer dan de helft (52%) nagedacht over verhuizen binnen het land waar ze momenteel wonen. Dit is het hoogst voor degenen die wonen en werken in de Aziatisch-Pacifische regio (met 56%) en het laagst in Europa (met 40%).
Ook overwegen meer dan vier op de tien werknemers wereldwijd (43%) om terug te keren naar het land van hun burgerschap, terwijl hetzelfde aandeel (43%)
overweegt om naar het buitenland te verhuizen.
ADP Research Institute: “Werkgevers moeten opnieuw nadenken over waar hun talentpools zich bevinden en hoe ze deze het beste kunnen blijven aanboren. De kloof tussen de beschikbaarheid van lokale versus vaardigheden op afstand kan groter worden naarmate degenen die remote aan het werk zijn nog meer geografisch afgelegen wonen.”
De cijfers in Europa en Nederland
Het percentage werknemers dat zegt dat ze naar een andere baan gaat zoeken als ze weer fulltime naar kantoor moeten varieert in Europa van zes op de tien (60%) in Spanje tot ongeveer zeven in 10 in Polen en het VK (72% en 71%).
Nederlanders minst bereid salaris in te leveren
Britse werknemers zijn ook het meest geneigd om te zeggen dat ze dat wel een loonsverlaging zouden accepteren in ruil voor flexibiliteit van werklocatie: 41% zegt van wel, terwijl slechts 30% dat zou doen in Frankrijk of Italië en 27% in Nederland.
De wens om te verhuizen is niet zo sterk in Europa als in sommige andere regio’s, maar de meest waarschijnlijke kandidaten om te verhuizen zijn Britse werknemers, van wie bijna de helft (46%) zegt te hebben overwogen om binnen het VK te verhuizen.
Twee op vijf (40%) zegt weleens te denken aan terug verhuizen naar hun land van burgerschap en een vergelijkbaar percentage (42%) geeft toe dat ze erover mijmeren naar het buitenland verhuizen.
Werk aan de winkel voor werkgevers
ADP Research Institute over deze en andere onderzoeksresultaten in Europa: “Wat betekent dit voor werkgevers? Hoewel werknemers over het algemeen tevreden en optimistisch zijn, lijkt Europa achter te blijven op andere delen van de wereld op praktische maatregelen m.b.t. werken op afstand, maar ook op bijvoorbeeld het achterblijven van loonaanpassingen en ‘underperformance’ op inclusiviteits-kwesties. In een regio die juist bekend staat om zijn ‘employee friendly’-werkgeversbeleid hebben werknemers hoge verwachtingen. En daar wordt volgens dit onderzoek niet altijd aan voldaan.
Bij het navigeren uit de pandemie is het nemen van stappen om ervoor te zorgen dat werknemers zich gewaardeerd voelen voor hun inspanningen, blij met hun werk-leven balans zijn en aan boord met de algemene bedrijfscultuur blijven een verstandige strategie.”
Het volledige onderzoek van ADP vind je hier: